Bedrocan in Denemarken

november 2023

'Noordhuis levert project op voor nieuwe locatie Bedrocan in Denemarken'

In 2024 opent Bedrocan een nieuwe productielocatie in het Deense Køge. Noordhuis is door Bedrocan ingeschakeld voor de inrichting van het kantoorgedeelte. Een kers op de taart van een samenwerking die inmiddels al enkele jaren duurt.

Bedrocan is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van gestandaardiseerde medicinale cannabis. Ralph Steele was Facility Manager bij Bedrocan toen in 2019 werd besloten om een kantoor te openen in Amsterdam. Het bedrijf had toen al vestigingen in Emmeloord en Veendam en maakte op die locaties gebruik van kantoorartikelen van Noordhuis. “Toen we een locatie hadden gevonden in Amsterdam, heb ik Wijtze Postma, projectadviseur bij Noordhuis, gebeld of hij in samenwerking met ons en enkele andere partijen het pand wilde inrichten.”

Huisstijl ontwikkelen
Het was voor het eerst dat Noordhuis voor Bedrocan een pand ging inrichten en het verliep geheel naar wens. De richtlijnen vanuit Bedrocan werden vertolkt in een aansprekend interieur voor jonge talenten waarin de bedrijfskleuren goed zichtbaar waren. Dit was precies wat Bedrocan wenste.

Hoe Steele het traject heeft ervaren? “Wijtze kon zich goed in ons verplaatsen, dacht met ons mee en wees ons op relevante zaken. Hij nam de gebruikers mee in het proces. Onze huisstijl heeft hij bij dit project terug laten komen.”

Begin dit jaar leverde Noordhuis opnieuw een project op voor Bedrocan. Deze keer betrof het de afdeling clinical research in Utrecht. En ook dit project is naar volle tevredenheid volbracht.

Grote afstand
De volgende uitdaging volgde snel: een vestiging in Køge. Tot op heden zijn de producten van Bedrocan alleen verkrijgbaar via Bureau voor Medicinale Cannabis, dat onderdeel is van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Om beter te voldoen aan de internationale vraag, is besloten om een nieuwe productielocatie te openen in de Deense stad.

Boven de productiehal in Køge bevindt zich een kantoorgedeelte dat ingericht moest worden. Opnieuw nam Steele, inmiddels R&D Engineer bij Bedrocan, contact op met Wijtze Postma, maar deze keer ook met enkele Deense bedrijven die de klus eveneens zouden kunnen klaren. In deze aanbestedingsfase voerde Postma overleg met een team van Bedrocan en werden tekeningen en wensen doorgenomen. Steele: “In Denemarken werkte op dat moment nog niemand, dus was er geen input van gebruikers. Maar we wilden wel een Dutch design, dat een beetje zou concurreren met het Danish design.”

Postma: “Tijdens dit gesprek stipte ik zaken aan als: is het pand groot genoeg met oog op toekomstige groei, welke werkzaamheden vinden plaats in de verschillende ruimtes en kunnen bepaalde ruimtes op meerdere manieren worden benut? Looplijnen, zichtlijnen, akoestiek en ergonomie zijn eveneens zaken waarover we nadenken. En natuurlijk de kleursamenstelling.”

‘Hoge kwaliteit’
Er volgde een ontwerp met een offerte, die vervolgens in een leaseconstructie werd verwerkt. Hier zitten verschillende voordelen aan. De leaseconstructie is tegenwoordig dan ook vrij gebruikelijk binnen de projectinrichting.

Noordhuis won het van de Deense bedrijven vanwege de prijs-kwaliteitverhouding, vertelt Steele: “We weten dat we kunnen rekenen op een hoge kwaliteit voor een relatief lage prijs.” En daarmee kon Noordhuis aan de slag met dit project, dat verder weg is dan gebruikelijk. Postma: “Onze klanten zijn vooral in Nederland gevestigd. We gaan bij al onze projecten voor het hoogst haalbare. In dit geval moest het écht allemaal in een keer goed.”

Dus na het maken van een 3D-schets en het uitnodigen van de Bedrocan-directie in de fabriek van kantoor- en projectmeubelfabrikant Vepa, volgde een definitief ontwerp inclusief alle kosten. “Ook de montage- en transportkosten”, vertelt Postma. “De montage en het transport konden we in principe zelf verzorgen, maar hebben we uitbesteed aan Vepa en Office Service Nederland (OSN). Die hebben vaker projecten in het buitenland uitgevoerd.”

Schouw
Maar voor er ook maar een meubel werd gefabriceerd en getransporteerd, reed Postma zelf naar de locatie in Denemarken. “Een tekening is mooi, maar de praktijk is leidend. Het is belangrijk om alles goed in te meten. De schouw leverde nog wel een paar belangrijke wijzigingen in het ontwerp op.”

Verder zag Wijtze dat er geen geschikte trap of lift in het gebouw was om de meubels naar het kantoorgedeelte op de eerste etage te krijgen. “Het intern transport doen we normaal gesproken zelf, maar ligt in zo’n geval bij de klant. Ralph heeft een heftruck geregeld en er zo voor gezorgd dat de monteurs hun werk probleemloos konden uitvoeren.”

Voorspoedige oplevering
De oplevering verliep dankzij dit voorwerk voorspoedig. Steele: “De werkzaamheden zijn eerder afgerond dan gepland. Er werd zelfs een stapje extra gezet door de monteurs: ze klaarden een klus die niet op hun lijst stond, maar die ze wel konden meenemen.”

Vanwege de heftruck had Vepa alle meubels op pallets gezet, zodat de pakketten eenvoudig naar de eerste etage konden worden getild. “De monteurs namen na hun werk alle emballage mee, dus het lag er meteen keurig bij,” zegt Steele.

Het transport was in twee delen opgedeeld, zodat alle emballage terug naar Nederland kon worden vervoerd. Maar het had nog een bijkomstigheid, volgens Postma. “Bij het eerste transport bleek een stoelpoot beschadigd te zijn. Vepa heeft ervoor gezorgd dat een week later een nieuwe stoelpoot met het tweede transport mee kon. Dat is, gezien de afstand, slim opgelost.”

Lezen en schrijven
Het pand is inmiddels dus keurig ingericht. Steele is opnieuw te spreken over het resultaat en het gehele traject. “Wijtze wil liever twee keer meten, dan één keer verkeerd zagen. Ik kan met hem lezen en schrijven. Hij kent ons en is op de hoogte van ontwikkelingen op de markt. Plus, hij heeft goed contact met de producenten. Hij denkt mee en luistert goed. Ik hoef alleen mensen bijeen te brengen, de gebruikers en Noordhuis, en dan werkt het al.”

Ook Postma is heel positief over het resultaat. “Het is altijd leuk om te zien hoe een ontwerp in de praktijk uitpakt. Maar het allermooiste is een tevreden klant. Daar doe je het voor.”

15 foto 's

Vragen over dit project?

Onze expert vertelt u graag meer!

Wijtze Postma
Projectinrichting
Adviseur
06 54364309
w.postma@noordhuis.nl